Storm

Wat kan een storm veel doen in het leven van een mens! Een flinke rukwind met orkaankracht kan het dak van je huis scheuren, een boom op je auto laten landen, maar ook jouzelf letsel toebrengen. Storm brengt onrust, bezorgdheid en angst. Want staat je huis wel zo stevig, is het dak wel zo waterdicht en ben je wel goed genoeg verzekerd?

Niet alleen letterlijke stormen kunnen je leven op zijn grondvesten laten schudden. Ook ziekte, scheiding, teleurstelling, verdriet en dood kunnen je beschadigd, verdwaasd en verdwaald achter laten. Waar kun je je bergen tegen de stormen van het leven?
Waarheid is, dat geen huis vast genoeg staat, geen fundament stevig genoeg is en geen verzekering kan maken dat jij en ik rust ervaren in het midden van de storm.

Toen ik gisteravond een blokje om ging om even te ontsnappen aan de prikkels van binnenshuis en zo hopelijk iets van mijn eigen spanning kwijt te raken, moest ik denken aan dat fenomeen `het oog van de storm’.
Als je de film Twister hebt gezien, of iets anders over tornado’s en stormen, heb je er misschien ook wel van gehoord. Dat punt in de storm waarin het windstil is. Ik ben niet de aangewezen persoon om dat weersfenomeen wetenschappelijk te verklaren, maar ik weet dat het ook in geestelijk opzicht bestaat. Stilte ín de storm.

Wat staat stevig als het buiten te keer gaat? Een boom, die rustig is gegroeid en kalm en zeker staat, de wortels diep in de aarde geslagen. Ja, die staat stevig, en biedt ook stabiliteit aan wie niet vast zit aan de grond. Maar zelfs zo’n boom kan in de ergste storm knappen als een lucifershoutje. We hebben het nodig om vastgehouden te worden door iets dat groter en sterker is dan wij. Iemand die Zelf vaststaat.

Terwijl ik daar buiten liep en de regen in vlagen over de verlaten dorpsstraat joeg, dacht ik aan die Man die daar was in het midden van zijn dodelijk beangstigde vrienden en die de storm tot bedaren bracht.
Hij is het in Wie we kunnen rusten, zonder zelf nog langer te hoeven kunnen staan.
Maar voorwaarde is wel, dat je zelf de touwtjes los moet laten en moet gaan erkennen dat je zonder Hem verloren bent. En hoe moeilijk is dat voor ons, westerse zelfdoeners, die voor elke onzekerheid wel een oplossing of tegeltjeswijsheid kunnen googelen. Het omkeren naar Hem is het afkeren van menselijke wijsheid. En dat moet je willen!

Het leven wordt er niet makkelijker of rustiger van als je Jezus kent. Maar! Hij wil wel een bovennatuurlijke vrede geven, een vrede die kan zijn als dat oog in de storm. Die zorgt dat we vrede, liefde en blijdschap kunnen bewaren terwijl de wereld, klein of groot, om ons heen jaagt.
Heb jij een betere optie? Weet jij een beter fundament dan Hij die riep: `Kom tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven!’?

“Staat zo vast in de Heer, geliefden…”

Filippenzen 4:1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s